Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Tarsus

Tarsus Şahmeran Hamamı ve Ünlü Şahmeran Efsanesi

Tarsus’un gezilecek yerler listesinin başlarında Şahmeran Efsanesi ile ünlü Tarsus Şahmeran Hamamı geliyor. Tarsus Şahmeran Hamamı ile ilgili hikaye de, Tarsus gezisinin en gizemli anlarından biri olarak yer alıyor.

Eski bir Roma hamamının üzerine yapıldığı tahmin edilen yapının giriş kapısı üzerinde yer alan kitabede 1873 yılında Mir Mahmut Galip tarafından onarıldığı yazıyor. Bu tarihten sonra da defalarca onarılan yapı, son haline 1990 yılında getirilmiş.

Tarsus Şahmeran

Tarsus Şahmeran Efsanesi

Dar ve basık geçitlerle kurnaların olduğu alana geçilen yapının Şahmeran efsanesinin ana mekanı olduğu söyleniyor.

Dilden dile ve yöreden yöreye anlatılan Şahmeran Efsanesi kısaca; yılanların şahı olarak bilinen insan başlı, yılan gövdeli Şahmeran’ın Cansab adında bir gençle olan hikayesini konu ediniyor. Tarsus ve yakın çevresinde bilinen ve en çok anlatılan hikaye olan Şahmeran Efsanesi’nin kurgusunda kısaca, dostluk ve sonrasında verilen bir sırrın istenmeyen olaylara dönüşmesi ve ihanetin sonunda da ölümün yaşanmasını barındırıyor.

Şahmeran Efsanesi

Arkadaşlarıyla birlikte odunculuk yapan Cansab’ın bal almak için indiği bir kuyudan Şahmeran’ın yaşadığı yer altı dünyasına inmesiyle başlayan hikaye, arkadaşlarının ihanetiyle birleşip Cansab’ın Şahmeran’ın ülkesinde kalmasıyla devam ediyor. Ardından yılanlar onu yakalayarak Şahmeran’ın karşısına çıkarıyorlar. Tarsus ve çevresinde en çok anlatılan şekliyle efsanenin devamı şöyle;

Büyük Sır

Cansab başından geçenleri Şahmeran’a anlatırken, Şahmeran da kendi sırlarını Cansab’a anlatır. Ancak Cansab’ın bunları yeryüzüne taşımasından çekindiği için onu zoraki misafir etmeye başlar. Uzunca bir süre burada yaşamaya çalışan Cansab’ın yalvarmalarına daha fazla dayanamayan Şahmeran onu serbest bırakmaya razı olur. Fakat gördüklerini anlatmamasını ve hamama asla gitmemesini öğütler. Aksi halde vücudunun yılan derisine dönüşeceğini ve Şahmeran’ı gördüğünün böylelikle anlaşılacağını söyler.

Şahmeran Tarsus

Cansab geldiği yerden geri döner ve uzun yıllar yaşadıklarından hiç söz etmez. Fakat ülkesinin hükümdarının bir süre sonra hastalanması, bu hastalığın çaresinin ise “Şahmeran” olması durumu değiştirir. Askerler ülkede Şahmeran’ı görenleri aramaya başlarlar. Üstelik bunun hamamda yıkanırken ortaya çıkacağı bilindiğinden de padişahın adamları tüm insanları teker teker hamamlara götürerek yıkanmalarını sağlamaktadır. Cansab bu kötü sınavdan kısa bir süre saklanarak kaçmayı basarsa da, sonunda yakalanıp şehre getirilir. Yıkanırken de tüm sırrı ortaya çıkar ve vücudu bir anda yılan derisi ile kaplanır. Bunun üzerine Cansab ikna edilerek Şahmeran’ın yeri söyletilir. Kısa sürede yakalanan yılanların şahı, Tarsus’taki Şahmeran Hamamı’nda öldürülür ve üç parçaya ayrılarak padişaha sunulur. İyileşen padişah Cansab’ı vezir yapar.

Ama efsaneye göre dünyadaki yılanların hiçbiri henüz bunu bilmemektedirler ve öğrendiklerinde tüm insanlara saldıracaklarıdır.

İşte bu efsanede geçen hamam olan mekan yani Tarsus Şahmeran Hamamı Tarsus’ta bulunuyor. Tarsus gezisinde mutlaka uğrayın..

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
İlgili Yazılar
Tarsus

Adım Adım Tarsus Gezilecek Yerler

Adım Adım Tarsus Gezi RehberiTarsus TarihiTarsus’un İklimiTarsus’a Nasıl…
Daha Fazla
Tarsus

Danyal Peygamber Kabri ve Makam-ı Şerif Camii

Danyal Peygamber Kabri ve Makam-ı Şerif CamiiDanyal Peygamber Kabri Tarsus’un Kutsal…
Daha Fazla
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir