Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Amasra

Çeşm-i Cihan Bu Mu Ola? Fatih Sultan Mehmet’in Gözdesi Amasra

Yavaşça çıkın yola.. Yolunuz uzun olsa bile yolculuğun tadını çıkarmak için yavaşlayın Amasra’ya giderken. Amasra, etkileyici, kendine özgü, sevimli ve de oldukça küçük.. Hatta Amasra’da zamanı da yavaşlatabilirseniz çok daha keyifli. Konumu, doğal güzelliği, tarihi ve lezzetleriyle Amasra’dan bahsedelim biraz.

Fatih Sultan Mehmet’in Gözdesi Amasra

Denize doğru uzanan ve neredeyse bütün Amasra fotoğraflarını süsleyen bir doğa harikası burun oluşumu ve iki yanında saklanan hırçın rüzgarlardan sert dalgalardan barınaklı koylar. Amasra’ya gitmek için saklı duran öyle çok sebep var ki!

İşte özellikle bu coğrafi konumuyla hayranlık bırakan Amasra, binlerce yıllık geçmişini hem bu doğal güzelliğine hem de stratejik konumuna borçlu.

Küçücük bir merkezi var Amasra’nın. Ama buna rağmen görülecek, gezilecek ve fotoğraflanacak birçok yeri bulunuyor.

 

Amasra’ya nasıl gidilir?

Amasra İstanbul’a 440, Ankara’ya ise 300 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bağlı bulunduğu il olan Bartın’a ise sadece 17 kilometre uzaklıkta.

İstanbul’dan Bolu Gerede ve Karabük ile Safranbolu üzerinden gelerek ve hatta rotanıza buraları ekleyip onları da görerek ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatifiniz ise Yeniçağa üzerinden ulaşmak.

Ankara’dan ise ister yine Gerede güzergahını tercih edin. Ancak yine isterseniz Yeniçağa üzerinden de gidebilirsiniz.

Amasra’da Ne Yenir?

Eğer balık seviyorsanız Amasra harika bir nokta sizin için. Balık tavası çok meşhur. Her mevsim balık bulunsa da, özellikle Eylül ayından itibaren bollaşan ve lezzetlenen balıkların tadına doyum olmadığını söyleyebiliriz.

Lüfer, çinekop, sarıkanat’ın başladığı ve lezzetlendiği dönemlerde sardalya ve barbunya’yı da boş geçmeyin. Hatta onun kadar meşhur olan Amasra Salatasını da yanına söylerseniz değmeyin keyfinize.

Kıyı boyunca sıralanmış restoranları deneyebilirsiniz. Fiyatlar üç aşağı beş yukarı bütün restoranlarda aynı gibi.

Amasra’da Gezilecek Yerler

Amasra hem tarihi öyküsü hem de doğal konumu ve güzelliğiyle oldukça keyifli noktalara sahip.

Amasra’yı tepeden gören Bakacak Mevkii, gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Burada fotoğraf çekmek zorunlu gibi bir şey!

Amasra’nın hem en güzel genel görüntüsünü seyredebileceğiniz hem de fotoğraflarını çekebileceğiniz en önemli nokta burası.

amasra gezi rehberi Fatih Sultan Mehmet

Hikayeye göre Fatih Sultan Mehmet, Amasra’yı almak için şehre geldiğinde buradan lalasına seslenip “Lala lala! Çeşm-i Cihan Bu Mu Ola?” yani “dünyanın gözbebeği burası mıdır der” ve şehri almak için zarar vermemek adına kaleye haber gönderip teslim olmalarını ister. Sonunda Amasra teslim olur.

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi, Bizans döneminden kalma ve Amasra’nın en ünlü sokağı olan Çekiciler Çarşısı’nda bulunuyor.

Kale iki bölümden oluşuyor. Biri Zindan Kalesi diğeri ise Sormagir Kalesi olarak anılıyor. Amasra Kalesi, Unesco dünya mirası geçici listesinde yer alıyor.

Çekiciler Çarşısı

Madem buraya kadar geldiniz, Çekiciler Çarşısı‘nda bir tur atmak yapmanız gereken en önemli şeyler arasında yer alıyor.

Çekiciler Çarşısı adeta bir el sanatları sokağı gibi. Amasra’nın en ünlü sokağı.

Çarşı ismini tarihi el sanatlarından olan ağaç işlemeciliğinden almış. Nesiller boyunca el sanatları üzerinde çalışan kent sakinleri babadan oğula sanatlarını aktarmışlar. Gerçi günümüzde el işçiliğinden uzaklaşıp daha fazla turistik bir mekan haline gelse de, o havayı hala hissedebiliyorsunuz.

Ağlayan Ağaç

Amasralıların, doğa olayları neticesinde “nemlenmeden” dolayı yapraklarının verdiği tepkime nedeniyle “Ağlayan Ağaç” ismini verdikleri tarihi ağacın bulunduğu nokta ve Tavşan Adası Amasra’nın diğer bir cazibe noktası.

Burası Amasra’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri. Amasra’yı gezerken kimi zaman en kalabalık yerlerden biri burası oluyor.

Yine Kaleiçi mahallesine doğru yürürseniz, Küçük Kilise de bu yürüdüğünüz sokaklarda yer alıyor.

Aslında Amasra’da adeta tarihi özellikleri yok eden bir bozgun olmasa ve zamanında koruma uygulansaymış, bugün dünyanın sayılı “Eski Şehir” imajı taşıyan yerlerden biri olabilecek gözde bir destinasyon olurmuş. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekebilecek bir potansiyeli ve tabii ki kendi tarihimize birçok yerde olduğu gibi Amasra’da da pek iyi davranmamışız.

Bu güzel kentte şimdi sadece tarihi eserlerin parçaları, yıkıntılardan kalan duvarları veya kalan birkaç taşa sahip olarak kalmış Amasra. Bu nedenle böyle güzel ve keyifli bir yerde bu eserlerin çok geç koruma altına alınmalarına üzülüyor insan.

Amasra’da çok daha fazla gezilecek görülecek noktalar var. Özellikle evler ve bu evlerin bulundukları sokaklar fotoğraf çekmek isteyenlere nefis görüntüler veriyorlar.

Çevresini de gezeyim demez ve vaktinizi Amasra’ya ayırmak isterseniz yaklaşık dört beş saat içinde Amasra’da çok keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.

Amasra Gezisi İçin Tavsiye!

Bir Amasra gezisi yapmayı planlıyor ve gerçekten tadını çıkarmak istiyorsanız birçok yerde olduğu gibi bu güzel belde için de tavsiyemiz, Amasra’yı bir gece de olsa yaşamanız! Yani her zaman bahsettiğimiz gibi “Tadına varmak için; gezdiğiniz bir şehrin sabahına uyanmanız gerek”. İşte bunun için de Amasra nefis bir yer.

Sabah rıhtımdan balığa giden kayıklara, teknelere bakıp onlara “rastgelsin!” demek, kahvaltınız için söyleyeceğiniz çayınızı ve fırından alacağınız simit, poğaça ve börek ile taçlandırmak, harika bir Amasra gezisinin nefis hatıralar bırakan küçük detayları olacaktır.

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir